Интересни статии

Етикети за канабис и продукти съдържащи канабис

Дигиталният печат, креативността, гъвкавите опаковки и устойчивостта се превърнаха в отличителни белези на този развиващ се, процъфтяващ пазар.

Помните ли, когато единственият начин за придобиване на продукти от канабис беше чрез закупуване на черния пазар? Но сериозно, на повечето места в Северна Америка отдавна са отминали дните, когато потребителите на канабис трябваше да прибягват до сделки на черния или сивия пазар. Когато става дума за канабис и опаковки за канабис, пазарът вече е зелен – цветът на парите.

Пазарът на опаковки за канабис в САЩ беше оценен на 842,7 милиона долара през 2021 г. и се очаква да нарасне с комбиниран годишен темп на растеж (CAGR) от 30,6% от 2022 до 2030 г., според Grandview Research. Фирмата казва, че пазарът е свидетел на значителен растеж, дължащ се на нарастващата легализация на употребата на канабис в САЩ. Към днешна дата употребата на канабис за развлечение е легализирана в 21 американски щата, Гуам, Северните Мариански острови и Вашингтон, докато множество други щати и американски територии са декриминализирали употребата му, може би проправяйки пътя за по-нататъшно легализиране. В международен план все повече домино продължават да падат. В Северна Америка Мексико и Канада са легализирали канабиса в цялата страна. Много експерти по канабис смятат, че е само въпрос на време канабисът да бъде легализиран на федерално ниво.

Катрина Едуардс, съветник нов бизнес и дигитални продажби, в Mark Andy, коментира: „Това беше бързо разрастващ се пазарен сегмент и ще продължи да расте бързо, тъй като все повече щати легализират канабиса за медицинска и развлекателна употреба. И това вече не са само цираги и храни“, казва тя. „Има всякакви продукти в храните, напитките, топичните продукти, лентичките и др. Канабисът и CBD наистина се разклониха във всякакви продукти, които потребителите могат да купуват – и във всякакви видове опаковки.“

Видовете опаковки за продукти от канабис са многобройни и разнообразни. Извън печатния сегмент търсенето е силно за стъклени и пластмасови буркани и туби във всякакви форми и размери, както и придружаващите ги капачки и запушалки, в допълнение към затварящите се и устойчиви на миризма торбички. А в пространството за печат и конвертиране има огромно търсене.

Изтънченост и разпространение

Едуардс от Mark Andy повтаря необходимостта да бъдем пъргави като доставчик на печат и опаковки. „Има много различни SKU на пазара на канабис за толкова много различни производители/марки, които навлизат в пространството. Освен това правителствените разпоредби се променят непрекъснато, което изисква промяна на етикетите и опаковките, за да отговарят на променящите се указания, преди да бъдат продадени. Освен това необходимостта от възможности за променливи данни за показване на дати на годност и подробности за щама е задължителна на пазара на канабис.

„Не само етикетите се използват в опаковката на канабиса“, продължава Едуардс. „Има много различни видове опаковки, включително елементи, за защита от деца, картонени кутии с всякакви ефекти и декорации от фолио, както и толкова много уникални, креативни дизайни. Някои потребители може да намерят луксозната опаковка за по-привлекателна, докато други може да се интересуват повече от функции като защита от деца. Някои марки може да искат да имат по-луксозно усещане, докато други може да са по-склонни да се съсредоточат върху минимализъм, органичен, здравословен, смел, модерен и дори устойчив вид на опаковката.

Дигитален печат, разбира се

Множеството SKU, променливите данни и често променящите се изисквания за етикетиране сочат към това, че технологията за дигитален печат е огромно благо за индустрията на канабиса.

Едуардс от Mark Andy заявява: „Това е перфектна индустрия да се възползваш от предимствата на дигиталния печат. Етикетите за канабис изискват всякакъв вид променлива информация, включително партидни номера, проценти на щамове, баркодове и срокове на годност. Обикновено повечето от марките, произвеждащи продуктите, имат по-малки производствени възможности и могат да правят само по-малки партиди наведнъж, което е чудесно за кратки тиражи. Освен това има по-кратък срок на годност за продуктите, така че правенето на повече наведнъж – освен ако не се произвежда масово – има по-голям смисъл да се печатат на цифрова преса. Ако имате марка, произвеждаща масови количества за голямо разпространение, те биха могли да печатат на флексо, но все пак ще трябва да имат единичен цифров печат за отпечатване на променливи данни (VDP) или вероятно ще трябва да изпълняват информацията за VDP на по-малък принтер или като отделен етикет.“

По-специално индустрията за рекреационен канабис е идеална за дигиталните преси. „Процентът на пускане на нови продукти и разпространението на SKU е изключително висок в това пространство и само ще нараства, докато индустрията продължава да се развива. В допълнение към THC и CBD, има повече от 100 други канабиноиди в растението канабис и с напредването на методологията за екстракция ще видим нови предложения, включващи тези химични съединения като отделен продукт или в комбинация с други. Например, днес най-вече виждаме продукти, ориентирани към THC и CBD, по рафтовете на диспансерите. Започваме обаче да виждаме, че някои от другите извлечени съединения си проправят път в продуктите и в ръцете на потребителите, включително CBG (канабигерол), CBN (канабинол) и CBC (канабихромен). Тези други канабиноиди не са психоактивни и имат дори по-голям потенциал от THC както в медицинския, така и в развлекателния пазар, предвид изследванията, които се правят в момента за ползите от тези новооткрити растителни съединения.

Бъдете гъвкави

Тъй като преработвателите се обръщат към технологията за дигитален печат като средство да останат пъргави за своите клиенти на канабис, възможностите за производство на гъвкави опаковки са друга област, която е от полза за печалбите на пазара на канабис.