Полезни съвети

Извлечете максимума от вашата memjet печатна глава

Почистване и възстановяване на memjet печатна глава

Преди да започнете

Преди да започнете, да работите по тези инструкции, бихме искали да подчертаем, че повечето от това, което ще прочетете тук, не е написано в някое ръководство или препоръчано от производителя mamjet. В крайна сметка, никога не трябва, да докосвате memjet печатна глава, тъй като е много лесно да се повреди. Ние обаче смятаме, че ако сте на път да изхвърлите печатната си глава, какво имате да губите?

Това ръководство е съставено с помощта на нашия опит като обучени инженери на принтери с memjet технология. Ние продаваме и поддържаме много memjet принтери през последните години, така че споделяме малките съвети и трикове, които използваме, както и съвети, за да гарантираме, че ще извлечете максимума от вашата memjet печатна глава.

Memjet главите нямат никаква гаранция и всичко, което опитате тук, е на ваш собствен риск и отговорност. 3labels.com не носят никаква отговорност за каквито и да е щети, причинени от вас. Ако имате някакви съмнения, моля, говорете с някой от нашите инженери, преди да продължите.

Какво представлява memjet печатната глава?

Memjet е технология с фиксирана печатна глава, а самата печатна глава се сменя от потребителя, което става за минути. Главата на memjet има около 70 000 дюзи и предлага резолюция на печат от 1600 x 1600dpi при скорост от 9 м/мин и1600 x 800dpi при 18 м/мин. Тя е широка 216 mm и предимството на memjet печата е, че единственото нещо, което се движи по време на печат, е материалът под главата. Това гарантира бързина, ниска цена и добро качество. Грижата за вашата memjet глава е това, което ще ви помогне да постигнете лесно всичко това.

Какво може да повлияе на качеството/живота на вашата memjet печатна глава?
  • Влажност / дехидратация
  • Мръсотия / прах
  • Въздушни джобове / мехурчета
  • Износване
  • Температура

Има различни фактори, които могат да повлияят на качеството на печат, те могат да бъдат околната среда, физични или природни.

Влажност и дехидратация

Вашият memjet принтер трябва да бъде в среда с нива на влажност между 30 – 80%. Колкото по-близо до 50%, толкова по-добре. Причината за това е, да се намали степента на дехидратация на почиствашата ролка и самата глава, когато се използват и когато не се използват. Затварящата станция в принтера предпазва печатната глава, когато не се използва, но понякога това не е достатъчно само по себе си. Ако почиствашата ролка изсъхва, това ще изтегли влагата от навън главата по време на почистване и може да повлияе на главата, причинявайки линии и понякога повреда.

Какво можете да направите, за да предотвратите това?

Имате възможност за климатизация или добавяне на овлажнител в стаята, за да контролирате по-добре влажността. Ако получавате линии в отпечатъка и те не се изчистват, можете да опитате да овлажните почиствашата ролка, ако смятате, че е прекалено суха. Можете ръчно да овлажните с малко дейонизирана вода към ролката, като с помощта на пипета капнете няколко капки по дължината на почиствашата ролка. Трябва да видите как влагата се абсорбира в ролката и след това изпълните бързо почистване (quick clean) и вижте дали има подобрение.

Дейонизирана вода, а НЕ дестилирана вода.

Това е много важно и нещо, което сме виждали клиентите да бъркат. Двата вида вода НЕ са еднакви и дестилираната вода ще замърси вашата печатна глава и почиствашата ролка. Това само ще влоши нещата във вашия принтер до степен, в която може да се наложи да смените всички компоненти, които са влезли в контакт с водата.

Мръсотия и прах

Мръсотията може да играе голяма роля за живота на печатната глава. Основните източници на мръсотия са прах и частици от околната среда на принтера, които се наслагват върху принтера и медиите, която след това преминава в машината и в близост до печатната глава. Това може да блокира дюзите и да ги повреди. Важно е да разберете, че печатната глава има около 70 000 дюзи, така че те са много малки и лесно се запушват от прах и мръсотия.

Какво може да се направи?

Инсталирайте принтера на място, където не преминават много хора, уверете се, че всички медии са опаковани във фолио/кутии и излизат от опаковката само когато ще печатате. В края на деня извадете медиите от принтера и ги съхранявайте в опаковката до следваща употреба. Почиствайте редовно вашата машина, особено ако използвате материали, които оставят лепило.

Въздушни балончета и мехурчета в печатната глава или тръбичките с мастило.

Въздушни балончета и мехурчета се получават главно при смяна на печатната глава или смяна на касета с мастило. Те причиняват запушване на печатната глава и могат да причинят неправилно отпечатване на определени цветове. За да разрешите това, можете да пуснете циркулация на мастилото (circulate ink), за да видите дали ще премахне балончето. Можете също така леко да стиснете тръбичките с мастило под горния капак, за да премахнете мехурчетата. И накрая, можете да извършите освобождаване на системата от мастило (deprime system/ink) и след като това приключи, натиснете обратно синята ключалка на печатната глава и оставете системата да се напълни отново с мастило. Опцията за освобождаване на системата от мастило (System Deprime/ink) не е налична при някои модели memjet принтери, така че трябва да премахнете печатната глава (release printhead) и да изчакате ключалката да се освободи, след което да я натиснете обратно надолу.

Износване

Вашата печатна глава се износва и е консуматив, така че това е очаквано, но като следвате горните стъпки, това трябва да ѝ помогне да издържи по-дълго и да ви позволи да извлечете максимума от главата. Признаците за износване обикновено изглеждат като драскотини в отпечатъка. Това е естествено и обикновено се получава от мръсотия и частици с течение на времето, но може да се влоши от суха почиствашата ролка и прашна околна среда.

Температура

Принтерът трябва да бъде в среда между 15 – 30 градуса, като работи най-добре при 20 -25, като твърде високите и ниските температури влияят върху потока на мастилото и могат да подложат помпите на прекомерен топлинен стрес, причинявайки грешки и потенциално трайни повреди. Memjet използва мастило на водна основа, така че ако вашият принтер е в условия на замръзване, мастилото ще започне да замръзва, което разбира се ще се отрази на качеството.

Последни усилия за възстановяване на главата

Понякога, след като сте опитали всичко, което е предложено по-горе, то просто не е достатъчно. Можете да опитате физически да избършете главата и/или да я накиснете, ако е настъпила дехидратация или някаква мръсотия не може да се почисти. Последната опция е да избършете печатната глава с кърпа без власинки, навлажнена с дейонизирана вода, за да отстраните някои замърсявания като лепило или прах. Винаги трябва да бършете по дължина на печатната глава с едно движение и да използвате само веднъж кърпата. Не търкайте главата!

Ако печатната глава се е дехидратирала, можете да я накиснете в дейонизирана вода върху кърпа без власинки за няколко часа / за една нощ, след което да я поставите обратно в машината. Нужно е само толкова дейонизирана вода, колкото да покриете долната част на главата, където са дюзите.

Прости неща, които трябва да запомните, които със сигурност ще удължат живота на вашата печатна глава

Оставете принтера си включен през цялото време. Той ще поддържа температурата по-добре и периодично ще обслужва главата, за да гарантира, че главата е във възможно най-добро състояние, когато започнете да печатате.

Сменяйте почистващата ролка всеки път, когато сменяте глава. Ако ролката ви е замърсена, можете да прехвърлите тази мръсотия върху новата си глава.

Обслужвайте редовно вашия принтер. Нашите инженери ще почистят принтерите при обслужване. Важно е да се почистват всички филтри, тампони за отпадъчно мастило и важни компоненти, което ще удължи живота на вашия принтер, както и на печатната глава.